Digitale plattformer

Oppgave 2:
Les Lawrence Lessig. Skrive en refleksjon rundt tanker du gjør deg om samfunnsmessige utfordringer som følge av digitale pratformer.

Det er mange samfunnsmessige utfordringer som har dukket opp i årene etter de digitale plattformene tok verden med stormskritt, og flyttet folks blikk fra menneskers fysiske ansikt til det samme ansiktet vist på en skjerm. Lawrence Lessig tar opp flere problemer og aspekter som en følge av dette, og jeg tror vi som forbrukere av digitale plattformer må tenke over disse utfordringene, og være klar over hvilke konsekvenser det kan få for oss dersom vi ikke trår varsomt i Internet-jungelen. Lessig skiller mellom Internett og cyberspace. Internett er det fysiske nettet hvor man kan kjøpe bøker, gå på ulike selskapers hjemmeside osv., mens cyberspace er mer som en virtuell verden, hvor man nærmest kan gjemme seg bak imaginære karakterer og kallenavn, og leve et liv nr. 2. Jeg kommer i dette innlegget til å bruke «Internett» om begge deler, for å forenkle det litt.

Noe av det jeg syntes er mest interessant av det Lessig tar opp i boken sin, Code Verison 2.0 (2006), er spørsmålet om statlig regulering av Internett Man kan argumentere for og imot statlig regulering og lovgivning som omhandler Internett, uten å komme til enighet og konklusjon. Jeg tror ikke det viktigste er å konkludere med noe, og finne «den perfekte løsningen», for den finnes ikke. Jeg personlig mener at noe kontroll, regulering og lovgivning må det være, for at alle skal kunne bruke Internett på en trygg måte. Dilemmaet er om man skal ha en lov imot noe, men at det fortsatt skal være mulig å utføre handlingen – altså å bryte loven – eller om man skal ha en lov imot noe, og dermed gjøre det umulig for mennesker å utføre handlingen. Om man går for det siste, vil man hindre at noe skal skje, men samtidig kan det argumenteres for at man setter på Internett-brukerne en digital tvangstrøye fordi de ikke får lov til å gjøre noe, selv om de av fri vilje vil det, uavhengig av om det er lov eller ikke. Velger man det første, kan det føre til lovbrudd som kan få konsekvenser for en uskyldig tredjepart, noe som kunne vært unngått ved å sette regulering og sensur på visse ting.

I land som Kina er det mye sensur på Internett, noe jeg vil si er å sette på en digital tvangstrøye. Den er ikke satt der av fri vilje, og den begrenser friheten. For å ta dette over i den virkelige verden og andre lover, ville det vært det samme som at det var fartssperre på biler som gjorde det fysisk umulig å kjøre for fort, selv om man ville det, medviten om at det er ulovlig. Det er vanskelig å tenke seg det som en realitet når det gjelder biler, men på Internett er det fullt mulig å ha sperrer for å forhindre lovbrudd, noe bla. Kina har.

Det som er viktig å understreke er at man ikke kan forhindre alt, selv med mye regulering av Internett. Samfunnsproblemer og kriminelle handlinger som identitetstyveri, hacking, tyveri, forstyrring av privatlivets fred osv. Har økt i takt med utbredelsen og mulighetene med Internett. Folk oppretter falske facebook-profiler for å hente informasjon om andre mennesker, folk hacker seg inn i banksystemer og stjeler millioner av kroner og folk stjeler datamaskiner, mobiltelefoner og nettbrett, fordi det er en god salgsvare i et digitalt samfunn vi lever i.

I tillegg kommer nettmobbing og andre typer angrep og uthenging av enkeltpersoner, som kan få store konsekvenser for de involverte. Utfordringene er mange, og de er viktige å ta tak i, men jeg mener det er feil å la alle betale for enkeltpersoners feil ved at alle har sensurert Internett og begrensede muligheter.

De digitale plattformene, bærer ikke bare med seg problemer, men har også mye godt komme med. Digitale plattformer og sosiale medier kan være med på å bygge opp mennesker, utvide deres kontaktnett, og linke dem videre til nye veier i livet som de ikke hadde funnet uten de digitale plattformene. Staten må gjøre det de må for å forhindre og/eller begrense kriminalitet på Internett, men like viktig tror jeg det er at vi som Internett-brukere er opptatt av og tenker over hva vi legger ut om oss selv på Internett, og hvilke opplysninger vi gir til fremmede. Sosiale medier som instagram og facebook er også tilpasset dette ved at man kan ha et lukket profil/ bruker som kun er åpen for brukere godkjent av deg. Slike muligheter bør flere mennesker bruke, dersom de ønsker å legge hele livet sitt ut på sosiale medier.

 Noe av det jeg frykter mest med den videre utviklingen er muligheten for at enkeltmennesker blir innadvendte og selvsentrerte ved bruk av digitale plattformer, og da spesielt sosiale medier som facebook. Enkelte mennesker har en tendens til å skrive ut om gleder og sorger på facebook, og bruker statusoppdateringer på facebook som selvterapi for psykiske problemer og utfordringer i hverdagen. Jeg er redd dette for mange vil føre til enda større psykiske problemer, og et ensomt og innadvendt liv fordi det eneste folk leser om en, er negativitet som en selv har skrevet og delt med verden, kun for å lette på hjertet for noen få minutter.

Vær deg selv på Internett, men vær klok og fornuftig – det skader aldri å tenke gjennom ting en ekstra gang før du trykker «del» eller «publiser».

Reklamer

3 comments

 1. Hei Kristoffer, det er et spennende innlegg som du har publisert, Du har en fantastisk problemstilling omkring regulering, og om det er muligt å ha et internet uten noen form for regulering, eller om staten i hvert enkelt land må tage fat og regulere etter egne bestemmelser?

  Desverre er der ikke total frihet i verden, og det skriver du også selv, for eksempel med Kina, der kan kontrollere, kanskje ikke alltid hvad der bliver publisert, men staten kan langt hen ad veien skape en preventiv effekt med trusler om straf (og ja, for mange andre lande gelder det samme). Dette siger noe om ytringsfrihetens vanskelige vilkår rundt om i verden.

  Noe annet er, at søkemaskiner som eksempelvis Google må rette seg etter hvert lands lovgivning, og folk får ikke alltid sannheter å vite, men gjør vi selv det i de vestlige lande, som vi selv betragter som frie, demokratiske lande? Der er mange statshemmeligheter, som vi som netbrukere ikke har adgang til. Og hvis man hacker seg inn i databaser, venter en rettssak, hvis man ikke er flinke nok til at slette sine spor.

  Jeg mener at nettet er en fantastisk vei til å skape en friere verden, både hva gjelder fri bevegelse, ytringsfrihet, personvern og framskaffe sannheter, men samtidig lurer også truslerne fra myndigheter og personer, der ikke har heilt samme interesser omkring disse rettigheter.

  En vei utenom en ip-adresse er TOR og i2p, der kan sikre 99 % anonymitet på nettet gjennom kryptering, men ikke desto mindre skaper dette alternativ desverre også råderum for brukere med tvivlsomme og knap så heldige hensikter.

  Dette var bare noen tanker til videre diskusjon..
  Lasse

 2. Det var en spennende distinksjon du trekker opp mellom det å gjøre noe forbudt, og det å gjøre noe umulig. Dette tror jeg vi kommer til å få mye diskusjon rundt fremover. Kopisperrer på musikk og filmer etc er jo eksempler på at man ikke har nok tro på at lovgivning alene gir nok beskyttelse.

  Du skriver at dette er en ny problemstilling som ikke finnes i den «virkelige verden», men helt ukjent er ikke tanken der heller. I høst var det litt skriverier om at EU vurderer å innføre fartssperre på alle nye biler slik at det skal være umulig å kjøre fortere enn 120 km/t. Om dette kommer til å bli gjennomført, vet jeg ikke, men det viser i alle fall en gryende erkjennelse av at å forby noe ikke alltid gir tilfredsstillende resultater i den fysiske verden heller 🙂

  1. Spennende å lese gjennom tidligere blogginnlegg før levering, og samtidig se igjennom kommentarene…

   Selv med en farssperre på 120 km/t på biler, ville det likevel være mulig å kjøre over fartsgrensen. Hadde bilene lest av alle skilt, og automatisk avgrenset hastigheten etter det, hadde det vært en annen sak, men det ligger nok mange år frem i tid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s