Utfordringer med Internett

I forbindelse med 25-års jubuleumet for Internettet, har vi fått i oppgave å skrive et blogginnlegg om noen av de viktigste utfordringene på webben de kommende årene. Jeg har valgt å se på en viktig problemstilling knyttet til digitale identiteter.

 

Jeg tror vi kommer til å se mange utfordringer knyttet til bruk av Internet i årene fremover, og det er vanskelig å i hva som blir den største. Jeg vil se litt nærmere på utfordringen rundt digitale identiteter, i lys av en svensk TV-dokumentar  som ble sendt på NRK. Dokumentaren ble sendt første gang på NRK2 19.08.2012, og tar opp utfordringer rundt digitale identiteter, og hvordan dette kan bli brukt og misbrukt.

Se dokumentaren her:

NRK: http://tv.nrk.no/program/koid33001312/du-er-googla

eller

Youtbe: https://www.youtube.com/watch?v=6JFIfvZV2VM

Dokumetaren definerer digital identitet som summen av resultatet man får når man søker på sitt eget navn på f. Eks Google. Dokumentarens hovedmål er å gjøre folk oppmerksomme på hvordan man kan kontrollere sine søkeresultater, og gir et innblikk i hvordan søkemotorer fungerer, og hvorfor de resultatene som kommer opp faktisk kommer opp. Dokumentaren er veldig spennende, og anbefales å se som læring, enten av egen interesse eller i undervisningssammenheng.

Av alt det som blir tatt opp i dokumentaren, er det spesielt en vinkling jeg syntes er spennende, nemmelig problemet med at andre kan ta fullstendig kontroll over søkeresultatene ved å lage nettsider osv, som de får høyt opp på listen over søkeresultater.

Dokumentaren intervjuer to stykker som har fått livet snudd på hodet på grunn av dette, og tar for seg hvordan livene deres var flere år etter det hele startet. Jeg syntes dette er ekstra spennende fordi det er en vanskelig problemstilling, som ikke har en enkel A4-løsning. La meg gi et eksempel: Ola Nordmann får opp kun negative treff om seg selv når han søker på Google. Sannhetsgraden i det som står, har ingen betydning for hvilket inntrykk folk får gjennom et google-søk. Selv om det skulle vise seg å være sant, men det er en foreldet sak, fungerer det ikke like lett på internett som ellers i samfunnet. En tidligere kriminell som søker på sitt eget navn, vil med stor sannsynlighet få opp negative søketreff, selv om hendelsen skjedde for 30 år siden, straffen er sonet, men mannen nå vil leve et normalt liv – går det i det digitale samfunnet vi lever i? Det som er sant i den virkelige verden, fremstilles nødvendigvis ikke som sant på internett – og motsatt.

Jeg syntes dokumentaren viser dette godt gjennom å vise til enkeltpersoners vei tilbake arbeidslivet i en slik situasjon. Det er et faktum at de fleste arbeidsgivere googler jobbsøkere før ansettelse, for å få et lite innblikk i hvordan en person er. For noen, som de i dokumentaren, skaper det store vanskeligheter med tanke på å komme i arbeid. Dårlige søkeresultater på googler veier i mange tilfeller tyngre på vekten enn en knallgod CV med høy utdannelse og kompetanse fra det beste universitetet i verden. Dette er noe de færreste faktisk tenker over, noe jeg mener gjør det til et enda større problem. I dagens delesamfunn, skal man gjerne oppdatere Facebook, Instagram og Twitter daglig med hva man gjør osv. Dersom man ikke tenker gjennom hva man deler, kan man grave sin egen grav.

Løsningen på dette problemet er ikke så vanskelig som mange tror, men det er likevel eksperter på området som gjør business ut av å bygge menneskers digitale identitet. Gjennom målrettet bruk av Internett, da spesielt sosiale medier som Facebook, twitter, blogg osv, kan man styre og ta kontroll over sitt eget søkeresultat. Ikke nødvendig sier du kanskje? Husk på at hvis du ikke tar kontroll over det selv, kan i prinsippet hvem som helst gjøre det – Det være seg med enten med sannhet eller løgn.

Reklamer

One comment

  1. Hei Kristoffer! Jeg synes det er spennende at du tar opp manipulasjon av søkemotorer opp mot digital identitet. Filosofen Hubert Dreyfus mener jo at mengden informasjon på nettet etterhvert gjør at man ikke kan benytte de vanlige termene som gir noe kvalitet og innhold. Det blir bare vanskeligere og vanskeligere å sikre at det man leser er riktig eller galt, og om det er løgner eller sannheter. Digital identitet, facebook- profiler osv. gir jo sjelden et godt og riktig bilde av personen det gjelder. Problemet, mener jeg ihvertfall er at det kun er et fåtall mennesker som anerkjenner dette. Relativt mange tror blåøyd på det som publiseres på nettet, uten å reflektere nevneverdig over det. Det synes jeg er skremmende:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s