Hode før musepeker

KOM109 - Bloggoppgave 9: Forskning.no hadde et oppslag 23. mars om at mange brukere forholder seg lite kildekritisk til sosiale medier. Les http://www.forskning.no/artikler/2014/mars/384641
Les også Gisle Hannemyrs bok, spesielt kapittel 3, som omhandler dette temaet, før du skriver et innlegg om ett eller flere virkemidler vanlige brukere kan benytte for å verifisere informasjon på nettet.

Jeg har i et tidligere innlegg skrevet en del om kildekristikk i forhold til hva man deler på sosiale medier, og hva man dermed tar som sannhet. I dette blogginnlegget vil jeg rette det litt mot virus av ulike slag, noe Gisle Hannemyr skriver om i kapittel 3 av boken ”Hva er Internett”.

Virus i sin rette betydning var noe folk fikk under diskettens storhetstid, men det brukes om generelle uønskede programmer, ”ormer” og andre ting som enten gjør skade på datamaskinen, eller sender ut uønskede meldinger. Jeg kommer til å bruke betegnelsen virus for alt dette, siden det er det jeg og andre er vandt til å bruke.

På sosiale medier i dag, spesielt Facebook, dukker det stadig vekk opp meldinger, lenker, osv som man ikke vet opphavet til. Noen ganger blir det sendt ut meldinger i chat på facebook med en link, hvor alle som trykker på linken, får samme viruser og sender det intetanende videre til mange av sine venner. Ofte spres virus gjennom dette i tillegg til å gi virus til deg selv. Ofte ser jeg at facebookvenner av meg ikke vet hvor lenker kommer fra, selv om de tilsynelatende er delt i deres navn. Innholdet som visstnok skal være på disse linkene er tilsynelatende positivt for de som klikker/deler, enten gjennom at de kan motta ting eller få fordeler – gjerne økonomiske vinninger e.l.

En enkel huskeregel er at dersom noe virker for godt til å være sant, er det som regel det. Det finnes mange ting vanlige brukere kan benytte for å verifisere innholdet, og dermed avverge ting de ikke ønsker. Et tips er å se etter informasjonen fra flere parter, gjerne på andre plattformer. Om man ikke finner informasjonen andre steder, er det lurt å spørre personen som har delt det om det er delt med vilje. Et annet tips er å kun dele og trykke på lenker fra kjente avsendere. Det vil si kun venner man vet at ikke deler tull, og ellers kjente bedrifter, organisasjoner osv., som man vet bruker sosiale medier på en god og gjennomtenkt måte.

La hodet være et steg foran musepekeren – da slipper man å dele og bli offer for feilinformasjon og virus, det tjener alle på! 🙂

Reklamer

2 comments

  1. En veldig fin ting du kommer inn på her er en annen form for kildekritikk som få kjenner til! Det blir litt som om en får en mail i fra en borger i fra Kongo/Senegal eller lign. om at mannen/katten/broren døde for litt siden med en formue på svimlende 10 mil. US $! Der du skal få halvparten om du er så vennligst å gi paypal informasjoen din, slik at pengene kan overføres! Litt for godt til å være sant, og også litt for idiotisk. Det samme mener jeg om linker som begynner med «Se this awsome girl…..» eller «gratulerer du har vunnet….», en ber nesten om å få virus! Det morsomme er at i historisk kildekritikk så er en absolutt inneforstått med at vinnerene skaper/skriver historien, mulignes dette vil gjennspeile seg her, ved at de som lar seg lure holder kjeft, eller PCen blir ubrukelig, slik at deres historie ikke kan gjennfortelles! 🙂

  2. Hei Kristoffer!
    Veldig viktig emne du skriver om – å være kildekritisk! Generelt er vi veldig godtroende, og tror ofte på alt vi leser. Noen av de viktige poengene du nevner er linker på Facebook, problemer med virus etc.

    Flott at du presenterer virus og forklarer hva det er, med tanke på at alle ikke har en oppfatning av hva virus er. Dette er et veldig vanskelig emne, og det er mange som ikke har en god nok oppfatning av hvor mye skade virus kan skape.

    Jeg syntes du skriver veldig bra og presenterer innholdet på en fin måte. Jeg er veldig enig i mange av punktene du nevner, og huskeregelen «dersom noe virker for godt til å være sant, er det om regel det» er veldig god å huske på. Vi har alle fått mailer fra engelsk-talende personer som har en bror, farfar eller mor som har død og etterlatt masse penger, som du kan få! Det eneste man trenger å gjøre er å oppgi forskjellige personlig informasjon.

    Fint at du kommer med noen tips på slutten på hvordan du kan komme inn på «trygge» linker. Bra skrevet 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s